Ambalajlanmış su tüketirken suyu sakladığımız koşullar konusunda kafamızda bazen soru işaretleri olabilir. Tüketimimize sunulmak için steril koşullarda ambalajlanan doğal kaynak sularının ambalajları plastiktir. Plastik ise özellikle sıcaklık açısından hangi şartlarda saklandığına dikkat edilmesi gereken bir ambalaj malzemesidir. Bu sebeple günde en az iki litre içtiğimiz, vücudumuzun %70’ini oluşturan ve tükettiğimiz en önemli madde olan suyu içerken olası bir durumda etkileşime girebileceği ambalajı nasıl muhafaza etmemiz gerektiğine dikkat etmeliyiz.
Ambalajlı Suları Tercih Etmeli miyim?
Ambalajlanan doğal kaynak suları bizlerin önüne gelmeden önce Sağlık Bakanlığının yönetmeliklerine uyarak paketlenmek zorundadır. Bu sebeple belli bir temizlik ve sağlık denetlemesinden geçerek yönetmeliğe uygun olduğu tespit edilen suları tüketirken gönlünüz rahat olabilir. Doğal kaynak sularını ambalajlayabilmek için Sağlık Bakanlığından alınan ruhsatın yanında her aşamada denetim altında olunması ve suyun yapısını değiştirmeye izin vermeyen yönetmeliklere uyulması gerektiğini unutmayınız.
Ambalajlı Suları Nasıl Muhafaza Etmeliyim?
Ambalajı plastik olan doğal kaynak sularını güneş ışığından uzak tutmanız en önemli noktalardan biridir. Bu noktada, 5-15 derece arasında sıcaklıkta ve %50’den az bir nem oranı olan bir yerde tutulan su, şişesi ile etkileşime geçemez ve sağlık açısından hiçbir problem yaratmaz.
19,0 litrelik şişelerde olan sular ise yine güneş ışığı almayan bir noktada saklandıklarında on gün boyunca plastik yapısı değişime uğramadan muhafaza edilebilirler. Bu büyük şişeleri kullanırken kapağını açık bırakmamaya özen göstermelisiniz.
Deterjan gibi kimyasalları su şişelerinizin etrafına fazla yaklaştırmamaya dikkat etmenizi de öneriyoruz. Bunun sebebi ise saf bir madde olan suyun bu çeşit kokuları kendine çekmesidir.
Ambalajlı Suların Kullanım Ömrü Nelere Bağlıdır?
Plastik su şişelerinin ömrü öncelikle şişenin hava geçirgenlik derecesine bağlıdır. Bu da plastiğin kalınlığı ve cinsine bağlıdır. Hava geçirgenliği şişenizin ortam kokularını suya iletip iletmeyeceğini belirleyeceği için önemlidir.
Şişenin içindeki suyun mineral konsantrasyonu da suyun şişe ile girebileceği olası etkileşimleri etkiler. Suyun sert ya da yumuşak oluşunu belirleyen faktör mineral konsantrasyonudur. Ayrıca, sert sular ortam kokusunu fazla çekmezken daha saf olan yumuşak sular ortam kokusunu çekebilir.
Son olarak, ambalajlı suyunuzu saklarken dikkat edeceğiniz faktörlerin ambalajlı suyun kullanım ömrünü de belirlediğini belirtmek isteriz. Ortamın kuru, temiz ve güneş görmeyen bir yer olması şartları sağlanmadığı takdirde suyun da ambalajının da ömrü azalacaktır. Böyle bir durumda suda yeşillenme ya da tortulanma gibi durumlar olabilir.