Herhangi bir materyalden yapılmış olan su kapları bakteri biriktirmeye müsaittir. Su kapları için gündelik temizlik ve haftalık dezenfeksiyon oldukça önemlidir. Su şişeleri, insan beslenmesi için en önemli unsuru depolayan, görünüşte zararsız eşyalar olabilir. Pek çok günlük kullanıma eşlik eden nesnelerdir. Bunun yanı sıra su şişelerini oldukça sık ve uygun yöntemle temizlemek olmazsa olmaz davranışlardandır. Çeşitli alanlarda kullandığımız su şişeleri, mikropla teması azalmak için dezenfekte edilmelidir.
Su Şişelerinin Temizliği Neden Önemlidir?
Git gide daha fazla yeniden kullanılabilir şişe türü ortaya çıkmaktadır. Metal, cam, paslanmaz çelik ev farklı kapak şekilleri gibi modeller bulunur. Aynı zamanda içinde herhangi bir kir olup olmadığını tespit etmeyi zorlaştıran modeller vardır. Ancak hangi materyalden üretilmiş olursa olsun şişelerin içinde kir mutlaka birikir. Bu durum yalnızca şişler için değil, kapaklar için de geçerlidir. Bu sebeple şişe temizleme oldukça önemlidir.
Yeniden Kullanılabilir Su Kapları Nasıl Temizlenir?
Kapların musluk suyu ile tekrar doldurulması, kapların temel temizliği için bir seçenektir. Bunun sebebi, musluk suyunun genel olarak yüzey temizliğini yapan bir bileşen olan klor maddesini barındırmasıdır. Kapları günlük olarak durulasa sahi sağlık bakımından güvenli bir dezenfeksiyon için yeterli olmaz. Klor birtakım bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Ancak bu elementin içme suyundaki miktarları minimumdur. Bunun yanı sıra kısa süre sonra buharlaşır ve hatta kap oda sıcaklığında ise daha çok buharlaşır.
Yeniden kullanılabilir olan su şişesinin belirli bir süre güvenli bir şekilde muhafaza edilebilmesi için minimum haftada bir kez dezenfekte edilmesi gerekir. Bunun için elektronik çözümlerden ev eşyalarının kullanıldığı stratejilere kadar birbirinden farklı sterilize etme teknikleri tavsiye edilir. Bunlardan birkaçı aşağıda verilmiştir.
Sirke
Kapları temizlemek adına sıkça tercih edilen ürünler arasında sirke bulunur. Eşit miktarda su ile sirke karıştırıldıktan sonra 20 dakika boyunca beklenir. Fakat bu yöntem, su şişesini dezenfekte etmek için tek başına yeterli olmaz. Bu yöntemi diğer yöntemlerle birleştirmek gerekir. Ayrıca şişe temizleme aparatı da kullanılabilir.
Çamaşır Suyu
Zehirli bir temizleyici olduğu unutmayarak kullanılması gereken çamaşır suyu, etkili bir temizleyicidir. Çamaşır suyu ile temizlenen şişe kurutulduktan sonra kullanılmalıdır. Şişeye 1 ya da 2 damla çamaşır suyu koyduktan sonra su ile doldurmak ve çalkalamak şişenin temizlenmesi için yeterli olur. Daha sonra düzgün bir şekilde temizlenerek kurumasının beklenmesi gerekir. Özellikle cam şişe temizleme için sıkça kullanılır.
Sabun
Mutfak eşyalarını temizlemek için deterjan ya da sabun, su şişelerini dezenfekte etmek için etkilidir. Su şişesinin içerisine birkaç damla sabun koyarak su ile karıştırdıktan sonra birkaç saniye çalkalamak temizliğe yardımcı olur. Ardından şişeyi bol su ile durulayabilirsiniz.
Amonyak
Su kaplarını temizlemek için amonyak sıkça kullanılır. Yağ giderici ve dezenfektan özelliği olan amonyak, etkili bir temizlik ürünüdür. Şişe, amonyak ile temizlendikten sonra kurulanmalıdır. Şişeye çok az su konulup karıştırıldıktan sonra şişeye su ekleyebilirsiniz. Ardından bol su ile durulayarak kalıntı kalmadığından emin olabilirsiniz.