Maden suyu tüketimi günümüzde birçok insan tarafından tercih edilen bir içecek olmaktadır. Ancak her şeyde olduğu gibi maden suyunda da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktaların her biri ise çok değerli olmaktadır.
Pek çok insan soda ve maden suyunu karıştırabilmektedir. Fakat ikisi arasında da belirli farklar vardır. Örneğin, soda içilebilir suya karbondioksit ve bikarbonat eklenerek elde edilen bir içecek olmaktadır. Bu nedenle de sadece mideyi rahatlatıcı bir etkiye sahip olmaktadır. Maden suyu ise çok daha farklı bir içecek olmaktadır. Çünkü, maden suyu yer altı sularından elde edilen bir mineral deposu olmaktadır.
Mineralli Su
500 mg/lt’den daha az mineral içeriğine sahip olan sulara düşük mineralli sular adı verilmektedir. Oysa, 1500 mg/lt’den daha fazla mineral içeriğine sahip olan sulara yüksek mineralli su adı verilmektedir. Suların pek çok markaya göre mineral oranları değişebilmektedir. Bundan dolayı da maden suları alınırken minerallerinin kontrol edilmesi önerilmektedir. Sodyum miktarının düşük olması magnezyum ve kalsiyum miktarının ise yüksek olmasına dikkat edilmesi önerilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri baz alındığında yetişkinler için önerilen günlük kalsiyum miktarı 1000 mg olduğu magnezyumun ise 200-260 mg arasında olduğu ifade edilmektedir.
Aynı verilere göre tuz tüketim oranının endüstriyel ülkelerde daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle de maden suyunda da sodyum miktarında 20mg/lt altı düşük kabul edilmekte, 200mg/lt üstü ise yüksek kabul edilmektedir. Kalsiyum ve magnezyum oranları ise markalara göre değişiklik göstermektedir. Ancak kalsiyum için 150mg/lt oranı magnezyum için ise 50mg/lt altına düşmemesi iyi görülmektedir.
Maden sularının sodyum açısından zengin olmaları nedeniyle ölçüsünün kaçırılmaması önerilmektedir. Çünkü fazla sodyum oranının kemik erimesi ve böbrekler açısından risk yarattığı çeşitli araştırmalar ile ortaya konmaktadır. Günde 60-100 cl, yani 3-5 şişe tüketilebileceğine dair farklı öneriler bulunmaktadır. Ancak, bu konunun uzmanlarının kişiye özel önerilerinin daha doğru olacağının altının çizilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, maden suyunda tuz oranının yüksek olması nedeniyle, tansiyon, böbrek ve kalp hastalıklarına sahip olanların maden suyu tüketmesi önerilmemektedir. Aynı zamanda da gastrit ve ülseri olan kişilerinde dikkatli olması tavsiye edilmektedir.