Sıcak havalarda az su içmenin zararları, vücudun önemli birçok kısmına etki eder. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcak havaların vücutta sıvı kayıplarına sebep olması oldukça rastlanan bir durumdur. Bu durum sonucunda kişilerin rastladığı ağız kuruluğu, idrar renginde koyulaşma, vücudun susuz kalması ve baş dönmesi gibi belirtiler böbrek hastalıklarına zemin hazırlar.
Hava sıcaklıklarının artması ile vücudun su ihtiyacı da artar. Bu sebeple yazın kişilerin idrar miktarı ile değerlendirerek su tüketmeleri daha sağlıklı olacaktır. Çünkü azalmış bir idrar miktarı, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşı gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini artırır. Az su içmenin böbreklere zararları arasında bulunan bu sağlık sorunları yeterli su tüketimi ile çözülebilir. Aynı zamanda terleme yolu ile kaybedilen suyun yerine getirilmesi de gerekir.
Su, vücudun termostatı olarak düşünülürse yetersiz tüketimi de öncelikli olarak böbreğin ve sonra diğer organların görevlerini yerine getirememesine sebep olur. Bu sebeple sağlıklı yaşamın anahtarı olan suyun yeterli miktarda tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Az Su İçmek Ciddi Sorunlara Neden Olabilir
Vücudumuzun büyük bir kısmını oluşturan su, vücuttaki bütün sistemlerin fonksiyonlarını çalıştırabilmesine yardımcı olur. Vücudun büyük bir kısmını kapsayan suyun, ufak bir miktar azaldığı düşünüldüğünde bile kendini susama, tükenme ve baş ağrısı ile gösterebilir. Daha fazla su kaybı ise daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Su, içildikten sonra ciltteki gözeneklerden buharlaşarak vücudun ısısını düzenler. Metabolik faaliyetler sonucunda meydana gelen atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan su, sindirim sistemi ve kan hacminin dengeli olması konusunda etkili bir roldedir. Vücuttaki hücrelerin ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddeleri gerekli yerlere ulaştırır.
Yeterli miktarda su tüketimi sağlanmadığında, özellikle yaz aylarında ısınan hava ile birlikte kas spazmları, yorgunluk hissi, cilt esnekliğinin bozulması, bulantı ve kabızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Vücuttan ne kadar su kaybedildiğine göre rahatsızlığın şiddeti değişebilir.
Sıcak Havalarda Sıvı Kaybını Azaltmak İçin Tavsiyeler
- Sıcak havalarda bol, pamuklu ve bol giysiler giyin.
- Güneş tepede iken spor faaliyetleri yapmayın.
- Bolca su tüketin.
- Dengeli bir şekilde alkol tüketin.
- Sınırlı bir şekilde çay ve kahve tüketimi yapın.
- Salata, meyve ve sebze yiyin.
- Güneşin tam tepede olduğu zamanlarda uzun süre güneş altında kalmamaya dikkat edin.
- Günlük 3 litre su tüketmeye özen gösterin.