Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite ve fazla kilolara engel olmak için birçok kişi çeşitli diyet programlarından yardım alır. Bu diyet programlarının arasında son dönemlerde oldukça popülerleşen detoks öne çıkar. Doğru ve bir profesyonel kontrolünde uygulandığında hem hastalıklara engel olur hem de kilo vermeye yardımcı olur.
Kışın geldiğini haber veren sonbahar aylarında bağışıklık sistemimizin yeni geçişlere ahenkle cevap vermesi beklenir. Sabahları yorgun uyanmak, sindirim sistemi konusunda sorun yaşamak, halsiz hissetmek bu dönemlerde kişilerin sıklıkla karşılaştığı sorunlar arasında yer alır. Bu sorunlar, vücudun bir yenilenmeye ihtiyaç duyduğunun sinyalleridir. Peki, sonbahar aylarında detoks nasıl yapabiliriz, sonbaharda detoks yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İşte sonbahar detoksu için öneriler…
Detoksta Bağırsak Florasını Koruyun
Detoksların uzman kontrolünde gerçekleştirilmemesi ve bilinçsizce yapılması sonucunda bağırsaklar gereğinden fazla hızlanır ve düzenli bir şekilde ishal olunur. Bu detokslar bağırsağın genel işleyişini, bağırsak florasını bozarak yararlı bakterilerin ölmesine sebep olur. Bağırsaktaki faydalı bakterilerin korunması için ise aşağıdaki yollar izlenmelidir.
- Çiğ sebze ve meyve tüketilerek bağırsak hareketliliği artırılmalıdır.
- Ev yapımı kefir, yoğurt, şalgam ve turşu tüketilerek iyi miktarda probiyotik alınmasına yardımcı olunmalıdır.
- Dereotu, ıspanak, roka, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir. Bu sayede hem lif hem de antioksidan olan c vitamini alımı sağlanabilir.
Ev Yapımı Peynir Suyunu Deneyin
Karaciğer vücudun en büyük detoks yeridir. Vücutta eriyen toksinlerin böbreklerden idrar, bağırsaklardan dışkı halinde atılabilmesini sağlayan karaciğer, bu detoksifikasyon sırasında en çok kullandığı antioksidan sistein, glisin ve glutamin aminoasitlerinin birlikte meydana getirdiği glutatyondur. Bu sebeple vücutta glutatyon seviyelerinin artırılması karaciğer detoksuna yardımcı olur. Vücutta glutatyon seviyelerini artırmaya yarayan besinler aşağıdaki gibidir.
- İçerisindeki sistein seviyesi yüksek olan ev yapımı peynir altı suyu, sebze suları ile karıştırılarak içilebilir.
- Beyaz ve yeşil renkteki sarımsak, soğan, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sülfürlü bileşikler içeren besinlerin tüketilmesi karaciğer detoksuna oldukça faydalıdır.
- Kayısı, limon, havuç, balkabağı, çilek gibi meyve ve sebzeler içerdikleri karotenoidler ve likopen ile hücrelerin yenilenmesine ve muhafaza edilmesine yarar sağlar.
- Zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar, hücre yenilenmesini destekler. Bu baharatlar, bağışıklık sistemini destekler.
- Tüm bunların yanında günlük su tüketimi, böbreklerden toksin atmak için gereklidir. Sebze ve meyvelerle hazırlanan sular, daha aromatik bir tat içerdiği için su içemeyenlere de yardımcı olabilir.
Detoksta Yağı Eksik Etmeyin
Diyet listelerinden yağı tamamen çıkarmak, karaciğerin detoksifikasyon işlemini yapması konusunda olumsuz bir etki yaratır. Aşırı yağlı yemekler tüketmek ya da besinleri yağda kızartmak da detoksunuza olumlu bir etki yaratmayacağı için sağlıklı ve kaliteli yağların tüketilmesi önerilir.
- Balık, keten tohumu, ceviz, semizotu gibi Omega 3 açısından zengin besinler tüketilebilir.
- Antioksidan değeri yüksek, A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan avokadonun da tüketilmesi karaciğer detoksu için yararlıdır.
- Aynı zamanda salatalara zeytinyağı ekleyerek detoksunuzda sağlıklı bir şekilde yağ tüketebilirsiniz.