Vücudumuzun % 60’lık bölümü sudan ibarettir. Çünkü vücudumuzdaki organların ve hücrelerin tamamının suya ihtiyacı vardır. Örneğin vücut ısısının düzenlenmesi, besinlerin taşınması ve metabolizmadaki atıkların vücuttan uzaklaştırılması su sayesinde mümkün olur.
Günlük Ne Kadar Suya İhtiyacımız Var?
Her insan gün içerisinde yaptığı faaliyetler nedeniyle su kaybı yaşar. Bunun için suya olan bağımlılık kişiden kişiye değişiklik gösterir. Sağlıklı bir kişinin günlük su ihtiyacı 2,5–3 litre arasındadır, fakat bu konuda uzmanlar arasında net bir fikir birliği yoktur. Eğer yeteri miktarda su içilmezse bu durumda birtakım sorunlar kendisini göstermeye başlar.
Mesela vücudunun ihtiyacı olan su tüketilmediğinde susuzluk hissi ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe susuzluk hissiyatı azalacağından dolayı yaşlı kişiler fark etmeden susuz kalabilirler. Böyle bir durumda ise dehidratasyon durumu oluşur. Dehidratasyon belirtileri ise şöyledir;
- Baş Ağrısı,
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Konsantrasyon Bozukluğu,
- Ağız Ve Burunda Kuruluk,
- İdrar Renginde Koyulaşma,
- Halüsinasyon,
- Bilinç Bulanıklığı.
Günlük Su İhtiyacımızı Artıran Faktörler Nelerdir?
Yukarıda da bahsedildiği gibi her insanın suya olan ihtiyacı yaptığı faaliyetlere göre değişir. Örneğin yaz mevsiminde terleme daha fazla olacağından dolayı suya ihtiyaçta artacaktır. Spor yaparken yapılan sporun süresine ve ağırlığına göre su ihtiyacı fazlalaşır ya da azalır.
Bir günde alınacak sıvı miktarı ne kadar aktif olduğunuza, bulunduğunuz ortamın sıcaklığına, genel sağlık durumunuza bağlıdır. Bu durumların dışında hastalık hali, ateş, ishal gibi durumlarda da su kaybı yaşanacağından dolayı su içme hissiyatı ortaya çıkar.
Suyun Böbrekler İçin Önemi
Vücudun kaybettiği bir şeyi yerine koyması gerekir. Özellikle böbrek taşı olan kişiler mutlaka bol su içmelidir. Bu sayede yeni taş oluşumu önlenmiş olur.
Suyun az içilmesi gereken durum çok azdır. Örneğin; kronik böbrek yetmezliği olan kişilerin aşırı miktarda su içmeleri doğru değildir. Böyle bir durumda hiponatremi denilen beyin ölümü yaşanabilir.
Kısacası böbrekler vücutta su ve elektrolit dengesini sağlar, kan basıncını düzenler. Bunun nedenle sağlıklı olabilmek için suya ihtiyacımız çok fazladır.